Terenska nastava – Nin, Zadar, Split

Trodnevna terenska nastava učenika prvog, drugog i trećeg razreda započela je posjetom gradu Ninu, jednoj od prijestolnica hrvatske države u doba ranosrednjovjekovnih narodnih vladara. Uz pokoje stajanje na putu, u Nin smo došli u prijepodnevnim satima te uz lokalnog vodiča vidjeli sve ljepote koje ovaj grad nudi. Obišli smo smo crkve svetog Anselma i Svetog Križa, znamenita gradska vrata, Muzej ninskih starina, spomenik knezu Branimiru, park Petra Zoranića, prelijepe gradske mostove i na kraju zeželjeli želju kod spomenika Grguru Ninskom.
Putovanje smo nastavili prema Zadru gdje smo razgledali znamenitosti kao što su crkva svetog Donata, crkva svete Stošije, Morske orgulje, Pozdrav Suncu, kompleks mletačkih zidina, Trg tri bunara, Kalelargu te Forum. Smjestili smo se u Kaštelima, gradiću u blizini Splita koji se sastoji od sedam živopisnih mjesta uz more te smo prvi dan terenske nastave završili slobodnim vremenom za druženje i zabavu.

Drugi dan terenske nastave bio je rezerviran za razgled grada Splita. Najprije smo prošetali Park-šumom Marjan gdje smo posjetili Institut za oceanografiju i ribarstvo. Od svjetski cijenjenih znanstvenika čuli smo predavanje o ribama i podmorju te smo kasnije provedeni kroz kompleks bazena za uzgajanje morskih životinja. Kasnije smo krenuli u splitsku gradsku jezgru gdje smo posjetili Katedralu svetog Duje, Peristil, spomenik Grguru Ninskom, spomenik Marku Maruliću, crkvu svetog Frane, Zapadnu obalu, splitsku rivu, Mletačku kulu s mletačkim zidinama, Vestibul i Dioklecijanov mauzolej. Nakon ručka uživali smo u slobodnome vremenu za individualni razgled grada te kavu na poznatoj rivi. Po povratku u Kaštele naši Marulovci odlučili su iskoristiti lijepo vrijeme te se okupati na gradskoj plaži u Kaštel Kambelovcu. Večer smo proveli međusobno se družeći i pričajući o svim anegdotama koje su nam se dogodile tijekom dana.

Posljednji dan terenske nastave rezervirali smo za sportsku rekreaciju na znamenitoj splitskoj plaži Bačvice. Osim kupanja, okušali smo se i u tradicionalnom splitskom sportu: piciginu! Slobodno vrijeme iskoristili smo za kavu i ručak na popularnoj plaži, a povratak u Zagreb obilježile su dalmatinske pjesme te karaoke.