Privatna Gimnazija Marul, Vodnikova 12, 10000 Zagreb
Tel: 01/4877-814 Fax: 01/4877-808
Mob:
095/4877-235 ili 098/211-269
E-mail: marul@gimnazijamarul.hr

Hrvatski jezik

Jesmo li dovoljno kompetentni za pronalaženje novih načina tumačenja i prezentiranja gradiva, imamo li dovoljno mašte i volje da u moru nezainteresiranosti probudimo interes?
Mislim da ćemo se svi složiti da uvijek postoje oni koji nas svojim zanimanjem i angažmanom tjeraju da i dalje napredujemo, da se nadograđujemo znanjem i novim spoznajama kako bismo uspjeli prodrijeti i u zatvoreni svijet onih koje tek treba probuditi i zagrebati ispod površine njihove buntovne maske. Ne postoji maska koju riječi prenesene na pravi način ne mogu skinuti. Za to je potrebno poznavanje metodičke teorije, ali prije svega potrebna je praksa koja često iskače iz teoretskih okvira prkoseći svim pravilima. Upravo zato je važno da nastavnik utjelovljuje stručnost, snažnu i jaku osobnost, kreativnost, prilagodljivost, humanost, podršku, a pored svega posjeduje  jezikoslovne, komunikološke i literarne kompetencije.
Ljepota moga posla proizlazi iz moga odnosa s učenicima. Svoj posao ne doživljavam kroz prenošenje naučenog znanja već kao komunikaciju sa svojim učenicima jer su upravo oni moja pokretačka sila. Učenje je dvosmjeran proces – svoje učenike odgajam i poučavam, a od njih učim kako poučavati da bih zadovoljila njihove potrebe te prije svega potakla njihovu kreativnost. 

Antonia Runje, prof. hrvatskoga jezika i književnosti

Hrvatski jezik je glavni dio općeg obrazovanja. Vještina naše urođene govorne sposobnosti je pretpostavka za formiranje misli i osjećaja te na taj način i osnova za sva druga učenja. Predmet povezuje učenike sa znanjima o hrvatskoj i svjetskoj književnosti, kulturi, jeziku i društvu, kulturnoj tradiciji i masovnim medijima. Sve to omogućuje širenje učeničkih spoznaja o značaju razvoja hrvatske književne i jezične kulture unutar velikih kulturnih društava. Glavni zadatak je naučiti učenike o jeziku i književnosti putem interakcije između nastavnih materijala i nastavnih metoda. U tom smislu mora ih se pripremiti i za nastavak obrazovanja. 

Ivana Medven, mag. hrvatskoga jezika i književnosti i filozofije

Podijeli: