Privatna Gimnazija Marul, Vodnikova 12, 10000 Zagreb
Tel: 01 / 4877-800   Fax: 01 / 4877-808   Mob: 095 4877 235
E-mail: vjavor@gimnazijamarul.hr

Gimnazija Marul i Projekt Šafran

Gimnazija Marul i Projekt Šafran

Od školske 2017./2018. godine Gimnazija Marul sudjeluje u Projektu Šafran (Crocus Project). Projekt „Šafran“ na opipljiv način upoznaje mlade ljude s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja.

Žuti cvjetovi šafrana podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja).  Sade se u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u Holokaustu. Cvijeće nas podsjeća da na svijetu još ima ljepote i nade u budućnost. Isčekujemo cvjetanje naših šafrana.

Ciljevi projekta bili su:

  • upoznavanje učenika s temom Holokausta, podizanje svijesti o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti
  • učenje o važnosti tolerancije i poštovanja
  • razvijanje svijesti o postojanju vjerskih i kulturnih tradicija
  • prihvaćanje raznolikosti među ljudima
  • stjecanje boljeg razumijevanja povijesti
  • podizanje svijesti o opasnostima ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima
  • njegovanje osobne odgovornosti kao demokratskih građana

Učenici drugog i trećeg razreda sadili su lukovice šafrana u studenome 2017. godine. Redovno su pratili promjene i pojavu prvih izdanaka i cvjetova, a na kraju izradili dnevnik rasta šafrana. Projekt vodi profesorica povijesti Andrea Maloča.

Projekt je besplatan budući da Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu (Holocaust Education Trust Ireland) opskrbljuje škole lukovicama žutog šafrana u suradnji sa Spomen područjem Jasenovac.

Designed & Developed by ThemeXpert